Dansk økologisk protein til husdyr

Dansk økologisk protein til husdyr - SEGES Projektsitet
Dette projekt medfinansieres af "Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram", (GUDP) under Fødevareministeriet.
Dette projekt medfinansieres af "Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram", (GUDP) under Fødevareministeriet.

Projektets formål: Er at bane vejen for en dansk produktion af økologisk proteinfoder af høj kvalitet til de økologiske husdyr og dermed sikre en foderforsyning, der er uafhængig af import og som minimerer risikoen for forurening med GMO.

Projektets effekt: Det 4-årige tværfaglige og kædeorienterede projekt forventes at fremme økologisk vækst ved at øge indtjeningsmulighederne inden for dyrkning af bælgsæd, forarbejdning af de høstede proteinafgrøder og gennem salg af husdyrprodukter fra stald og mejeri.

Projektets Indhold:

  • Test af udbytter, kvaliteter og fodringsmæssigt potentiale af højtydende typer af proteinafgrøder med hovedvægt på lupin og hestebønne.
  • Undersøgelse af effekter af forskellige forarbejdningsprocesser på foderkvaliteter af proteinafgrøder til svin, fjerkræ og kvæg.
  • Tests af produktivitet og kvaliteter af mælk (og ost), svinekød samt æg efter optimeret fodring med forarbejdet økologisk protein.
  • Udarbejdelse af fremadrettede strategier for en dansk økologisk produktion af foderprotein.

 

Afrapportering AP4
Afskalning af hestebønner og lupiner fjerner den fiberrige skal, hvorved indholdet af råprotein og aminosyrer øges i den afskallede vare.
Bagvæg til stand på Økologikongressen, november 2015
den 25. og 26. november 2015
1/8 sides annonce til Effektivt Landbrug, 131 x 90 mm. Indrykket lørdag den 16. maj og tirsdag den 19. maj 2015
Annonce, 185 x 132 mm til Økologisk Nyhedsbrev, maj 2015.
Aktører, som indgår i ØkoProtein, der er et fireårigt projekt, som baner vejen for, at de danske økologiske husdyr kan fodres med dansk økologisk og GMO-frit proteinfoder.
Dansk producerede hestebønner er en god proteinkilde i foderet til økologiske svin, og samtidig er hestebønner med til at sikre en tilstrækkelig forsyning med kvælstof på de økologiske bedrifter.
Temadag fjerkræ. 26. maj 2015.
Præsentation af Inger Bertelsen fra Temadag om hestebønner den 26. maj 2015
Hestebønner er en velegnet afgrøde til økologisk dyrkning i Danmark. I denne artikel er resultaterne samlet for dyrkningsforsøg i projektet ØkoProtein fra 2012 til 2014, suppleret med andre forsøgsresultater om hestebønner.
On 26th November 2015 the EcoProtein project took part in the Danish Organic Congress at Vingsted hotel & conferencecenter.
Workshop afholdt af CID (Crop Innovation Denmark). København 29. januar 2015
Artikler fra projekt ØkoProtein, som baner vejen for, at de danske økologiske husdyr kan fodres med dansk økologisk og GMO-frit proteinfoder.
Præsentation af Tove Serup fra Temadag om hestebønner den 26. maj 2015
Præsentation af Sanna Steenfeldt fra Temadag om hestebønner den 26. maj 2015
Sessions about organic Grain Legumes at the Danish Organic Congress 26th November 2015. A3 Programhæfte fra Økologikongressen 2015
Præsentation.
Økologisk landmand Peter Juel fra I/S Flintholm bruger under ½ kg soja i foderet til sine malkekøer om dagen, og producerer i stedet det meste af sit foder selv.
I ØkoProtein projektet er der gennemført en del dyrkningsforsøg gennem de sidste tre år.
Nye fodringsforsøg har vist, at hestebønner kan bruges som foder til æglæggende høner. Udover at erstatte importeret soja, er hestebønner et oplagt valg til at forbedre det ofte ensidige sædskifte hos økologiske fjerkræproducenter.
I kontrollerede forsøg, såvel som i praksisforsøg er det i 2014 og 2015 vist, at økologiske høner kan fodres med op til 12 % indhold af hestebønner i fodret, uden negativ effekt på dyrenes sundhed og produktivitet.
Video fra YouTube, november 2015
Video på YouTube
Pdf udtræk af Hjemmesiden "Dansk Økologisk protein til økologiske husdyr" juni 2019
Folie til kongresborde på Økologikongressen den 25. og 26. november 2015
Forsøg viser, at det er muligt at udskifte en del af sojaen fra foderet til økosvin med hestebønner, og det giver god tilvækst, lavt foderforbrug, en tør gødning og sædskiftefordel.
Høsten af hestebønner er i fuld gang og måske overvejer du om hestebønnerne skal varmebehandles. Her kan du få et overblik over, hvor du kan få varmebehandlet hestebønnerne.
Forsøgsplan og enkeltforsøgsresultater 2015.
ØkoProtein er et fireårigt projekt, som baner vejen for, at de danske økologiske husdyr kan fodres med dansk økologisk og GMO-frit proteinfoder.
Artikel i Maskinbladet d. 26. juni 2015 (nr. 563, årgang 35). Skrevet af Tomas B. F. Nørfelt
SEGES Økologi har udarbejdet et nyt hæfte om dyrkning, forarbejdning, fodring og handel med danske proteinafgrøder – og især hestebønner.
Præsentation af Lars Egelund fra Temadag om hestebønner den 26. maj 2015
Svensk kongres 4. – 5. marts 2015.
Præsentation af Susanne Therkildsen fra Temadag om hestebønner, den 26. maj 2015
Forsøg og undersøgelser i Dansk Landbrugsrådgivning.
Præsentation af Janne Beck fra Temadag om hestebønner den 26. maj 2015
ØkoProtein er et fireårigt projekt, som baner vejen for, at de danske økologiske husdyr kan fodres med dansk økologisk og GMO-frit proteinfoder.
Et nyt regneark kan hjælpe med at fastlægge handelsprisen for økologiske hestebønner.
mandag d. 14. december 2015
Rapport af Tove Mariegaard Pedersen, Inger Bertelsen, Lars Egelund Olsen, Kirstine Flintholm Jørgensen, Tove Serup og Niels Finn Johansen, SEGES Økologi om projektet ØkoProtein - Økologisk protein til danske økologiske husdyr (2012-2015).
Præsentationer fra Temadag om hestebønner den 26. maj 2015
Den 26. maj kl. 12.00–18.00 hos Øko-ægget Aps. v. Axel Månsson, Grarupvej 15, 7330 Brande
I perioden 2011-2015 har Økologi i SEGES haft forskellige projekter vedrørende varmebehandling af proteinafgrøder, hvor både forskellige fodermidler og processer er blevet undersøgt.
Du har nu mulighed for at se en video, som er en dyrkningsvejledning om økologiske hestebønner.
Du har nu mulighed for at se en video, som er en dyrkningsvejledning om økologisk smalbladet lupin.
Videoer fra projekt ØkoProtein, som baner vejen for, at de danske økologiske husdyr kan fodres med dansk økologisk og GMO-frit proteinfoder.
Smalbladet lupin er interessant i forhold til fodring af kvæg og egnet til dyrkning på uvandet sandjord, men lave udbytter betyder, at smalbladet lupin dyrkes i meget begrænset omfang.
Møde for økologiske landmænd. Centrovice 25. februar 2015.
20 siders hæfte om hestebønner
Møde i samarbejdsudvalg 24. marts 2015.
Formålet med ØkoProtein er, at de danske økologiske husdyr kan fodres med dansk økologisk proteinfoder. Produktionen af proteinafgrøder i Danmark er i dag lille og importen af udenlandsk soja er stor.

© 2021 - SEGES Projektsitet